post

3D Raamkozijnen: een bijzonder project!

Raamkozijnen laten maken

 
De mooiste ontwerpen komen tot stand in samenwerking met onze klanten: de dynamiek tussen ideeën over vormgeving, functionaliteit en uitvoering zorgen voor unieke eindresultaten. Maar al de opdrachtgevers grafisch ontwerpers zijn kunnen er rare dingen gebeuren…

Mijn relatie met Patrick en Insa Doan gaat terug naar de begintijd van Aandacht Timmerwerken en door de jaren heen heben ik met ontzettend veel plezier aan hun prachtige huis gewerkt. Dus toen het telefoontje kwam dat er plannen waren voor de keuken wist ik dat er iets bijzonders aan zat te komen!

3D raamkozijnen

De raamkozijnen (3x) in de keuken waren aan vervanging toe en het idee was simpel: iets unieks aan de keuken toevoegen, dat tevens zoveel mogelijk ruimte en licht zou creëren. Patrick legde het ontwerp van de driedimensionale raamkozijnen uit: een raam binnen en een raam buiten met daartussen een vitrineruimte, gaaf!

Dit presenteerde enige uitdagingen:

 • Om de raamkozijnen zo groot mogelijk te maken (licht!) moest elk raam in twee passende delen gemaakt worden
 • Op de 4e verdieping is de gevel is niet toegankelijk van de buitenkant
 • Licht: door de diepte van de kozijnen (40cm) zou er licht verloren gaan
 • Om ook planten in de vensters te kunnen plaatsen moest het niet te warm kunnen worden, maar toch goed geïsoleerd zijn
 • Het eindresultaat moest er van binnen en van buiten mooi uitzien, én funtioneel zijn

 

3D raamkozijnen: de constructie

Elk venster is opgebouwd uit 2 delen: het buitenste raam met de vitrine (1e foto links) en het binnenraam (1e foto rechts), met zijn eigen kozijn. Op deze manier was het mogelijk het grootste gedeelte (raam + vitrine) van het dak naar beneden te laten zakken, naar binnen te halen en vervolgens het binnenste raam als sluitstuk te monteren. Op de tweede foto zijn beide delen passend in elkaar gezet.

Het buitenste raam is enkel glas en gemonteerd met ventilatie ruimte (om de vitrine niet te warm te laten worden), het binnenste raam is dubbel glas en voorzien van ingefreeste tochtstrippen, beide ramen kunnen open.


 
Klik op een afbeelding voor een grotere weergave

Licht, licht, licht!

Hoe meer licht in een ruimte hoe ruimer het wordt. Door de raamkozijnen dieper te maken (40cm!) en er ook nog eens objecten in te plaatsen, moest er nagedacht worden over optimalisatie. Op 3 manieren hebben wij getracht de hoeveelheid inkomende licht te vergroten:

 1. Een unieke aanpassing aan het buitenraam waarbij een 45 hoek is aangebracht (foto’s onder)
 2. Het binnenste raam buiten de vitrine te laten vallen (goed te zien op de foto bovenaan dit artikel)
 3. De binnenkant van de vitrine wit te maken en het gebruik van glazen planken (bovenste foto)
 4.  

  raamkozijnen laten maken


   
  Klik op een afbeelding voor een grotere weergave

Raamkozijnen: binnen én buiten

Bij de vormgeving van de buitenkant van de raamkozijnen (die zichtbaar zijn vanaf de woonkamer) heb ik mij ervoor ingezet om het ‘naar buiten’ komende element zoveel mogelijk te behouden, visueel is het raam dat als een cassette naar voren komt in zijn eenvoud aantrekkelijk. Om het bovenste gedeelte van het kozijn waterdicht te maken is er daarom bewust niet gekozen voor een (in veel gevallen prachtige) oplossing van een zinken dakje, of zelfs een (minder aanwezige) loden bedekking.

Practisch onzichtbaar is het gebruik van vloeibare dakbedekking en leislag, meegeschilderd in dezelfde kleur als het houtwerk.

Op de 2e foto is het oude kozijn goed te zien.


 
Klik op een afbeelding voor een grotere weergave

Resultaat

Het uiteindelijke resultaat is een unieke functionele blikvanger geworden: er zijn feitelijk 3 vitrinekasten gecreëerd waar voorheen slechts ramen waren terwijl de hoeveelheid licht niet minder is geworden. Bedankt patrick en Insa voor een geweldig project!


Klik op een afbeelding voor een grotere weergave
[fbcomments]